Pajfrossa av första skörden

På Lotten finns sedan tidigare rabarber och idag var jag där och skördade några stjälkar. Förra veckan plockade jag även små nässlor som växte runt pallkragarna på Lotten och lade dem i frysen. Idag fick de komma till användning och jag gjorde min mammas nässelpaj som vi gör varje försommar (se recept längst ned i inlägget). Vet inte vad jag var mest lyrisk över – att kunna plocka rabarber eller nässlor. Som jag har väntat! Av rabarberna blev det en klassisk smulpaj men slängde även på en näve gurkörtsblommor som också växer på Lotten sedan tidigare. Otroligt vacker paj! Båda pajerna har jag med mig imorgon när vi startar upp årets odling på Prästgatan. Alla är välkomna att komma förbi för att hjälpa till eller titta på. Vi samlas klockan 11 och håller på fram till cirka 16-17. Välkommen!

//Bodil

ImageImageImage

Recept på Frasig nässelpaj från Vojakalla

Ingredienser

3 liter grovhackade små nässlor

1 liter vatten

25 gram smör

Salt & peppar 

Pajdeg:

3 dl vetemjöl eller 1 ½ dl vete och 1 ½ dl graham

150 gram smör, rumstempererat

2-3 msk vatten

Sås:

1 ½ msk smör

2 msk vetemjöl

3 dl gräddmjölk

Ev. riven ost

Salt

Peppar

Såhär gör du:

Skölj nässlorna noga, hacka dem grovt och förväll dem hastigt i kokande vatten. Häll av vattnet och låt rinna av. Fräs dem i smöret och krydda med salt och peppar. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, tryck ut i en pajform och ställ kallt medan du lagar såsen.

Fräs smör och mjöl i en kastrull, och späd med gräddmjölken, lägg i ev. ost, salta och peppra.

Nagga lite i pajskalet och förgrädda utan fyllning i 200 grader ca 10 min. Lägg sedan i nässlorna, krydda gärna lite igen. Häll därefter på såsen och grädda i ca 30-40 min. 

Servera varm eller kall och med en god krispig sallad.

2 tankar på “Pajfrossa av första skörden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s