Stadsodling – vackert eller skräpigt?

En del kommuner och bostadsföretag har en bild av att det inte blir så snyggt när invånarna vill börja odla mat i staden. Även grannar i staden kan vara skeptiska. Ibland kan det bli en lång process av övertalning innan stadsodling kan bli verklighet. På andra håll kan det däremot vara helt annorlunda.

Det kommunala hyresbolaget i Västerås ( Mimer AB) främjar stadsodling och låter trädgårdsintresserade hyresgäster ta hand om sina egna trädgårdar. Projektet heter Gröna Mimer och har en egen trädgårdsmästare. 

Före. Denna plats i trädgården var helt outnyttjad, egentligen bara en transportväg till cykelförrådet.

För ca fyra år sedan påbörjades odling av grönsaker, bär och bärbuskar runt vår husknut. Genom Gröna Mimer fick vi hjälp att gräva bort en del buskar ur rabatterna. Därefter skapades olika former av odlingsbäddar. Vi är ett flertal grannar som tillsammans sår, rensar, vattnar, skördar och sköter om odlingen. Det tar tid att strukturera upp och planera för en odling som ger maximalt med skörd. 

Med tanke på den skepticism kring stadsodling som finns och tron om att stadsodling är något skräpigt, vill vi såklart få vår stadsodling att se vacker ut. Dessutom är de många människor som rör sig i vårt kvarter och är nyfikna på vår Gröna Mimer-gård. Efter fyra år av mycket arbete och engagemang känner vi att vi har fått till det riktigt bra.

Att låta blommor växa bland olika bladgrönsaker, brukar ge en fröjd för ögat. I klippet kan man se hur vi planerat odlingsbädden vid husväggen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s